Batony z płatkami jaglanymi

Nie ma nic przyjemniejszego niż słodka przekąska po którą możecie sięgnąć zawsze, kiedy tylko macie ochotę . Jeśli jesteście fanami łakoci, te z pewnością przypadną Wam do gustu. Pyszne batony w wersji fit dodadzą energii i będą stanowiły idealną przekąskę w trakcie Waszego zabieganego dnia.

Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny w lodówce
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g opiekanych płatków jaglanych Sonko fit + 1 łyżka do posypania
  • 250 g gładkiego masła orzechowego, niesłodzonego, niesolonego
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g czekolady + 30 g do posmarowania
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe, cukier puder i 30 g czekolady umieść w kąpieli wodnej i podgrzej, aż masa będzie rzadka (nie doprowadzaj do wrzenia). Masę zdejmij z ognia, dodaj płatki jaglane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść masę w foremce wyłożonej folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, po czym wyjmij z foremki i potnij na kawałki. Pozostałą część czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, posmaruj nią batony i posyp płatkami jaglanymi. Przechowuj w lodówce. Batony możesz podać z listkami mięty i melasą cukrową. 

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje