Jabka zapiekane z płatkami orkiszowymi

Są takie desery, które sprawiają, że w całym domu pachnie świątecznie, a wspomnienie dzieciństwa i długich zimowych wieczorów powraca ze zdwojoną siłą. Bez względu na to czy mamy 10, 20 czy jeszcze więcej lat warto zatrzymać się na chwilę i rozkoszować się magicznym smakiem zapiekanych jabłek. Najlepiej smakują w towarzystwie ciepłego koca, kakao i oczywiście ukochanych osób.

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta lub antonówka)
  • 50 g pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko fit
  • 100 ml śmietany lub mleczka kokosowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 posiekane orzechy włoskie
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:

Odetnij ok. 1/4 górnej części każdego jabłka i wydrąż środek. Pozostałe składniki wymieszaj i napełnij nimi jabłka. Przykryj górnymi częściami owoców i wstaw do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 ºC i zapiekaj w nim jabłka przez ok. 30 minut. Podawaj na ciepło pospane cukrem pudrem. Możesz je też skropić syropem klonowym lub polać sosem waniliowym. Będzie pysznie!

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli i pieczywa superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje