Praliny deserowe z płatków orkiszowych

Słodkie zachcianki – takie szybkie i tak pyszne, że musicie być bardzo ostrożni, aby nie zniknęły z talerza szybciej niż skończycie je przygotowywać. Najlepiej od razu podwoić proporcje! Nasze pralinki z płatkami są idealne do przedpołudniowej kawy, na małą przerwę w zabieganym dniu i szybkie podładowanie akumulatorów. Wyglądają tak dostojnie, że będą też piękną dekoracją świątecznego stołu. Spróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko fit + garść do obtoczenia pralinek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 10 daktyli
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny aby zmiękły.
  2. Płatki orkiszowe, wiórki, odcedzone daktyle, olej kokosowy, syrop z agawy i wodę zmiksować na gładką masę.
  3. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać cynamon, a do drugiej kakao.
  4. Uformować z mas małe kulki. Jasne obtoczyć w mące kokosowej i cukrze, a ciemne w rozdrobnionych płatkach orkiszowych.
  5. Gotowe kulki wstawić do lodówki. Wyjąć ok. pół godziny przed planowanym podaniem.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje