Klopsiki z płatkami jęczmiennymi i groszkiem

Wydawało się wam, że płatki to typowo śniadaniowy produkt? Nic bardziej mylnego. Klopsiki z płatkami jęczmiennymi i groszkiem to świetne danie główne, ale też sposób na szybki lunch w pracy. Najpyszniejsze są zaraz po przyrządzeniu, ale też doskonale smakują na zimno. Spokojnie możecie je zamrozić i przypomnieć sobie o nich gdy lodówka będzie już świeciła pustkami, a wyprawa do sklepu będzie ponad wasze siły. Smacznego!

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 g pełnoziarnistych opiekanych płatków jęczmiennych Sonko fit
  • 500 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki mąki + nieco do obtoczenia klopsików
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • garść świeżych, posiekanych ziół
  • pół łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Groszek wsypać do wrzątku i gotować 5 minut.
  2. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto i dodać do groszku. Zmiksować.
  4. Masa nie musi być gładka. Dodać do niej płatki jęczmienne, mąkę, skrobię, świeże zioła, kurkumę oraz doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać.
  5. Formować małe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć powoli z obu stron na złoto. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem sosów lub musztardy.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje