Lizaki lodowe z waflami mini

Lizak – smak dzieciństwa! A co powiecie na nasze wytrawne wariacje na temat lizaków? Bazyliowe, lodowe lizaki przełożone waflami mini. Tylko na nie spójrzcie – nie mamy wątpliwości, że będą hitem każdej imprezy!

Czas przygotowania: 10 minut (+ 2,5 godziny zamrażania)
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • wafle ryżowe z algami morskimi mini Sonko fit
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól

Dodatkowo potrzebne będą patyczki do lizaków i foremki do pieczenia ciastek-lizaków.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę, mleczko kokosowe i skrobię połączyć w garnku i wciąż mieszając podgrzewać doprowadzając do wrzenia.
  2. Składniki gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Lekko wystudzić.
  3. Do ciepłej masy dodać olej kokosowy i wymieszać dokładnie aby się roztopił. Wystudzoną masę posolić do smaku i podzielić na pół.
  4. Jedną część wyłożyć do połówki foremek (kilka łyżeczek odjąć i odstawić na później). Do drugiej części dodać posiekaną bazylię, wyłożyć ją do pozostałych foremek, a do każdego dołka przykleić po jednym waflu ryżowym z algami morskimi mini.
  5. Obie foremki wstawić na dwie godziny do zamrażalnika, a następnie wyjąć i posmarować wafelki odrobiną masy, którą wcześniej odstawiliśmy.
  6. Półkule zamrożonej masy bez wafelków wyjąć z foremki i przykleić do posmarowanych masą wafli mini. Patyczki zamoczyć na chwilę we wrzątku i wbić je w kulki. Wstawić jeszcze na pół godziny do zamrażalnika. Smacznego.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli i pieczywa superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje