Wege burgerki z waflami mini

Czasami przekąska może być małym dziełem sztuki. Nawet jeśli do jej przygotowania potrzeba naprawdę niewiele składników. Liczy się pomysł i ciekawe podanie. Z potrzeby kulinarnych eksperymentów i zaskoczenia gości powstały mini burgery w wersji wege. Uwielbiacie cieciorkę? Te małe, okrągłe pyszności z pewnością Wam posmakują.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 filiżanka ugotowanej cieciorki
  • 1/4 filiżanki mąki z cieciorki
  • 1/4 filiżanki ugotowanego ryżu (najlepiej risotto lub ryżu do sushi)
  • opakowanie wafli ryżowych mini z czerwonym buraczkiem Sonko fit
  • 1 drobno starta marchew
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowaną i zmiksowaną cieciorkę, mąkę z cieciorki, ryż i marchewkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Formuj kulki i smaż je powoli na głębokim tłuszczu aż do uzyskania równomiernego, złotego koloru. Gotowe klopsiki przełóż na papierowy ręcznik aby wchłonął tłuszcz. Vege burgery przygotujesz umieszczając klopsiki między wafelkami ryżowymi Sonko fit i łącząc je wykałaczkami. Nasze wege przekąski możesz dowolnie ozdabiać i dodawać ulubione składniki np. kawałki sałaty, ogórka czy kolorowej papryki. Podawaj z sosem czosnkowym lub majonezem oraz świeżymi ziołami. Smacznego!

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli i pieczywa superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje