Panna cotta z waflami superfoods

To małe śmietankowe cudo jest inne niż wszystkie, a to dlatego, że zostało stworzone z myślą o wegańskiej diecie. Jak się okazuje nawet wegański karmel można przygotować w zaledwie kilka chwil. Pyszne, słodkie, po prostu najlepsze!

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina w lodówce
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Do przygotowania panna cotty:

    • 1 opakowanie wafli superfoods jaglanych + quinoa 3 kolory Sonko fit
    • 250 ml śmietany roślinnej lub mleczka kokosowego
    • 50 g cukru pudru
    • 1 laska wanilii
    • 1 łyżeczka agaru (lub ilość podana na opakowaniu*)

Do przygotowania sosu karmelowego:

    • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego, niesłodzonego, niesolonego
    • 6 łyżek syropu klonowego
    • szczypta soli (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 30 g czekolady
  • świeże maliny i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śmietanę lub mleko kokosowe wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem, startą laską wanilii oraz agarem i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj 2 minuty, po czym wlej do foremek*. Pozostaw do wystudzenia, a następnie wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj czekoladowe wafelki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią przekrojone na pół wafelki. Pozostaw do zastygnięcia. Możesz użyć różne rodzaje czekolady: gorzką, mleczną lub białą. Tuż przed podaniem deseru przygotuj sos karmelowy. Masło orzechowe podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z syropem klonowym. Masę możesz lekko posolić. Gotową panna cottę wyjmij z foremek i umieść na waflach superfoods. Polej sosem, ozdób kawałkami wafli z czekoladą, świeżymi owocami i listkami mięty. *w zależności od producenta, ilość agaru i sposób przygotowania może się różnić, należy stosować się do opisu na opakowaniu.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje