Wafle superfoods z guacamole

Guacamole to podstawa wielu meksykańskich dań takich jak tacos, burrito czy guesadilla. To także główny składnik naszych kanapek z zapiekaną cieciorką. Odrobina Meksyku w Twojej kuchni? Czemu nie!

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Do przygotowania guacamole:

    • 1 duże, dojrzałe awokado
    • 1 limonka
    • sól
    • pieprz
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do przygotowania zapiekanej cieciorki:

    • 1 puszka cieciorki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ostre, aromatyczne przyprawy np. curry, kurkuma, chili, papryka
    • sól

Dodatkowo:

  • 200 g serka Philadelphia
  • opakowanie wafli superfoods ryżowych z miłką abisyńską Sonko fit
  • świeża bazylia
  • 3-4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Odlej wodę z cieciorki, wymieszaj ją z przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie rozsyp cieciorkę z przyprawami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez ok. 20 minut w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku. W tym czasie przygotuj guacamole. Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę oraz skórkę. Owoc pokrój na drobną kostkę, skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i rozgnieć widelcem. Wafle superfoods posmaruj twarożkiem, a następnie guacamole i posyp cieciorką oraz świeżymi ziołami. Do dekoracji możesz też użyć pomidorków koktajlowych. Smacznego!

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje