Waniliowe torciki z waflami superfoods

Już od patrzenia na nasze waniliowe torciki robi się słodko. Ozdobione cukrowymi serduszkami, podbiją serca i podniebienia wszystkich fanów pysznych deserów. Gotowe w kilka chwil są świetnym sposobem, aby podarować swoim bliskim odrobinę świątecznej atmosfery na co dzień. Bez względu na to, czy będziecie świętować z nimi Walentynki, urodziny, imieniny, a może po prostu kolejny udany dzień!

Czas przygotowania: ok. 0,5 godziny + 2 godziny w lodówce
Poziom trudności: łatwe

Składniki na dwa torciki:

  • 1 opakowanie wafli superfoods jaglanych + quinoa 3 kolory Sonko fit
  • 0,5 litra mleka
  • 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pół laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • kolorowa posypka
  • świeże listki mięty

Sposób przygotowania:

2/3 mleka podgrzej z dodatkiem masła na wolnym ogniu. Resztę mleka wymieszaj z cukrem i wanilią, roztrzepanymi żółtkami i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się pomału mleka wlewaj powoli przygotowaną mieszankę. Mieszaj cały czas aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, zagotuj go, a następnie odstaw z ognia. Wystudź go. Aby nie powstała skórka, możesz przykryć szczelnie garnek folią spożywczą, tak aby dotykała ona powierzchni budyniu. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj budyń i wstaw na pół godziny do lodówki. Masą przekładaj wafle układając je jeden na drugim. Wygładź nożem brzegi torcika i obsyp kolorową posypką. Wierzch torcików udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz cukrowymi ozdobami i świeżymi listkami mięty. Przed podaniem torciki przechowuj w lodówce przez przynajmniej dwie godziny. Możesz je też na ok. godzinę włożyć do zamrażarki.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje