Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz więcej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz więcej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz więcej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz więcej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz więcejZobacz więcej

 

 

 

Produkty bezglutenowe Produkty bezglutenowe

Glutenem nazywane są białka roślinne występujące w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Gluten w połączeniu z wodą nadaje kleistości i lepkości wyrabianych z tych zbóż ciast, a następnie pulchności po ich wypieczeniu. Mąki z pszenicy czy żyta są powszechnie używane w przemyśle piekarniczym.

Powoduje to jednak, iż większość wyrobów piekarniczych zawiera gluten lub jego śladowe ilości. Większość ludzi przyswaja produkty glutenowe bez żadnych problemów trawiennych. Jednakże część społeczeństwa (szacuje się, że około 1% populacji) jest uczulona na gluten.

 

Choroba spowodowana nietolerancją glutenu to celiakia. U osób chorych na celiakię spożywanie pokarmów zawierających gluten prowadzi do zaniku błony śluzowej jelita cienkiego, zaburzeń wchłaniania pokarmów i wyniszczania organizmu. Osoby z nietolerancją glutenu muszą całe życie przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej i spożywać produkty wytworzone wyłącznie z takich zbóż jak ryż, kukurydza, gryka, amarantus, soja czy proso. Przy stałym stosowaniu diety bezglutenowej następuje regeneracja kosmków w jelicie cienkim.

W asortymencie SONKO dysponujemy wieloma produktami bezglutenowymi, które są oznaczone znakiem „Przekreślonego Kłosa”. Produkty z tym znakiem są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). (Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej). Wyroby te wypiekane są na osobnych liniach produkcyjnych, przeznaczonych wyłącznie do produkcji wyrobów bezglutenowych. Dodatkowo poddawane są stałym kontrolom i badane na zawartość glutenu, aby mieć pewność, że są one bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu.

 

Poniżej przedstawiamy nasze produkty bezglutenowe ze znakiem „Przekreślonego Kłosa” Polecamy SONKO Wafle ryżowe w 7 różnych smakach oraz Wafle SUPERFOODS i Wafle SLIM, jako lekkie przekąski bezglutenowe, wypiekane z różnych zbóż wolnych od glutenu. Uczulonych na gluten łasuchów zachęcamy do spróbowania naszych przekąsek bezglutenowych: POPCOOL CHIPSY i Wafle ryżowe w polewach. Polecamy urozmaicić dietę bezglutenową o poniżej zaprezentowane produkty.
Ponadto oferujemy Państwu szeroką gamę produktów zbożowych, które z natury są bezglutenowe, takich jak ryże czy też kasza jaglana, które również są kontrolowane i badane, aby zagwarantować Państwu bezpieczeństwo i odpowiednią jakość.

 

 

 

 

 

Facebook