Kasza orkiszowa 200 g
Masa netto:200 g
Kod EAN:5902180730102



Kasza orkiszowa znana była już starożytnym Rzymianom, którzy już wtedy docenili jej wyjątkowy słodko-orzechowy smak i aromat. Jest źródłem białka oraz wielu cennych minerałów pochodzenia naturalnego, takich jak magnez, żelazo i cynk. Produkt cechuje także niska zawartość tłuszczu i cukrów oraz wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Kasza orkiszowa idealnie komponuje się z owocami morza, rybami, mięsami i stanowi doskonałą bazę do sałatek. Smakosze kulinarni stosują ja jako doskonały zamiennik ryżu w risotto, tworząc w ten sposób smaczne i aromatyczne „kaszotto”.
100 g | 50 g (1 porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1439 kJ / 340 kcal
50 g (1 porcja):
720 kJ / 170 kcal
|
1439 kJ / 340 kcal | 720 kJ / 170 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
1,7 g
50 g (1 porcja):
0,9 g
|
1,7 g | 0,9 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
0,5 g
50 g (1 porcja):
0,2 g
|
0,5 g | 0,2 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
62,1 g
50 g (1 porcja):
31,1 g
|
62,1 g | 31,1 g |
- cukry |
100 g:
1,3 g
50 g (1 porcja):
0,7 g
|
1,3 g | 0,7 g |
Błonnik |
100 g:
8,7 g
50 g (1 porcja):
4,3 g
|
8,7 g | 4,3 g |
Białko |
100 g:
14,8 g
50 g (1 porcja):
7,4 g
|
14,8 g | 7,4 g |
Sól |
100 g:
< 0,01 g
50 g (1 porcja):
< 0,01 g
|
< 0,01 g | < 0,01 g |
Magnez |
100 g:
94,3 mg (25% RWS)
50 g (1 porcja):
47,2 mg
|
94,3 mg (25% RWS) | 47,2 mg |
Żelazo |
100 g:
3,2 mg (23% RWS)
50 g (1 porcja):
1,6 mg
|
3,2 mg (23% RWS) | 1,6 mg |
Cynk |
100 g:
1,9 mg (19% RWS)
50 g (1 porcja):
0,97 mg
|
1,9 mg (19% RWS) | 0,97 mg |