Kasza jaglana 4 x 100 g
Masa netto:400 g
Kod EAN:5902180750100



Kasza jaglana produkowana jest prosa zwyczajnego, jednego z najstarszych gatunków zbóż na świecie, poddanego procesowi obłuszczania. Produkt jest źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, cynku i białka. Dodatkowo kaszę jaglaną cechuje wysoka zawartość magnezu i chromu. Kasza jaglana to zdrowe źródło energii. Stanowi doskonały dodatek do dań głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik mięs do burgerów roślinnych. Jej zaletą jest także krótki czas przygotowania.
100 g | 50 g (1 porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1500 kJ / 355 kcal
50 g (1 porcja):
748 kJ / 177 kcal
|
1500 kJ / 355 kcal | 748 kJ / 177 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
3,9 g
50 g (1 porcja):
1,9 g
|
3,9 g | 1,9 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
0,6 g
50 g (1 porcja):
0,3 g
|
0,6 g | 0,3 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
65,9 g
50 g (1 porcja):
33,0 g
|
65,9 g | 33,0 g |
- cukry |
100 g:
2,8 g
50 g (1 porcja):
1,4 g
|
2,8 g | 1,4 g |
Błonnik |
100 g:
3,7 g
50 g (1 porcja):
1,8 g
|
3,7 g | 1,8 g |
Białko |
100 g:
12,1 g
50 g (1 porcja):
6,0 g
|
12,1 g | 6,0 g |
Sól |
100 g:
< 0,01 g
50 g (1 porcja):
< 0,01 g
|
< 0,01 g | < 0,01 g |
Magnez |
100 g:
129 mg (34% RWS)
50 g (1 porcja):
64,5 mg
|
129 mg (34% RWS) | 64,5 mg |
Żelazo |
100 g:
3,5 mg (25% RWS)
50 g (1 porcja):
1,7 mg
|
3,5 mg (25% RWS) | 1,7 mg |
Cynk |
100 g:
2,4 mg (24% RWS)
50 g (1 porcja):
1,2 mg
|
2,4 mg (24% RWS) | 1,2 mg |
Chrom |
100 g:
26,3 µg (66% RWS)
50 g (1 porcja):
13,1 µg
|
26,3 µg (66% RWS) | 13,1 µg |