Komosa ryżowa 3 kolory, znana także jako quinoa, to wyjątkowy produkt nazywany „złotem Inków”. To właśnie Inkowie jako pierwsi docenili jej niezrównane walory. Ta unikalna mieszanka trzech odmian ziaren quinoi: białej, czerwonej i czarnej, oferuje niezwykłe połączenie smaku, aromatu i konsystencji, które zachwyci każdego konesera zdrowej żywności.
Po ugotowaniu komosa ryżowa 3 kolory charakteryzuje się delikatnym smakiem z orzechową nutą, dzięki obecności quinoi czerwonej, oraz niepowtarzalną, ziarnistą konsystencją, która jest charakterystyczna dla quinoi czarnej. To połączenie sprawia, że quinoa jest nie tylko zdrowa, ale również niezwykle smaczna.
Quinoa to prawdziwe superfood, które stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety, w tym także wegetariańskiej. Produkt ten jest bogaty w cenne składniki odżywcze, takie jak:
Komosa ryżowa 3 kolory wyróżnia się niską zawartością cukrów, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię i zdrowie. Dodatkowo, quinoa jest znakomitym źródłem białka, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie oraz wegetarian.
Dzięki swoim niezwykłym walorom estetycznym i smakowym, komosa ryżowa 3 kolory idealnie pasuje do:
100 g | 50 g (1 porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1499 kJ / 357 kcal
50 g (1 porcja):
751 kJ / 179 kcal
|
1499 kJ / 357 kcal | 751 kJ / 179 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
7,4 g
50 g (1 porcja):
3,7 g
|
7,4 g | 3,7 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
1,0 g
50 g (1 porcja):
0,5 g
|
1,0 g | 0,5 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
51,4 g
50 g (1 porcja):
25,7 g
|
51,4 g | 25,7 g |
- cukry |
100 g:
2,9 g
50 g (1 porcja):
1,5 g
|
2,9 g | 1,5 g |
Błonnik |
100 g:
14,0 g
50 g (1 porcja):
7,0 g
|
14,0 g | 7,0 g |
Białko |
100 g:
14,1 g
50 g (1 porcja):
7,1 g
|
14,1 g | 7,1 g |
Sól |
100 g:
< 0,01 g
50 g (1 porcja):
< 0,01 g
|
< 0,01 g | < 0,01 g |
Potas |
100 g:
645 mg (32% RWS)
50 g (1 porcja):
323 mg
|
645 mg (32% RWS) | 323 mg |
Magnez |
100 g:
175 mg (47% RWS)
50 g (1 porcja):
87,5 mg
|
175 mg (47% RWS) | 87,5 mg |
Żelazo |
100 g:
3,6 mg (26% RWS)
50 g (1 porcja):
1,8 mg
|
3,6 mg (26% RWS) | 1,8 mg |
Cynk |
100 g:
2,5 mg (25% RWS)
50 g (1 porcja):
1,3 mg
|
2,5 mg (25% RWS) | 1,3 mg |
Chrom |
100 g:
16 µg (40% RWS)
50 g (1 porcja):
8,0 µg
|
16 µg (40% RWS) | 8,0 µg |