Ryż czerwony to wyjątkowy produkt, który zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Dzięki swojemu delikatnemu, słodkiemu smakowi i orzechowej nucie – doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i słonymi daniami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety!
Ryż czerwony wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Jest bardziej sypki i mniej kleisty w porównaniu do tradycyjnego ryżu białego, co sprawia, że idealnie nadaje się do różnorodnych potraw, od sałatek po dania główne. Dzięki temu możesz cieszyć się jego smakiem w każdej formie, niezależnie od okazji.
Ryż czerwony to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie i przyczyniającego się do utrzymania prawidłowej wagi. Magnez obecny w ryżu czerwonym odgrywa kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych. Wspomaga zdrowie mięśni i układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Cynk i chrom to minerały wspomagające układ odpornościowy i przyczyniające się do utrzymania zdrowej skóry oraz prawidłowego poziomu cukru we krwi.
100 g | 50 g (1 porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1485 kJ / 351 kcal
50 g (1 porcja):
743 kJ / 176 kcal
|
1485 kJ / 351 kcal | 743 kJ / 176 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
3,0 g
50 g (1 porcja):
1,5 g
|
3,0 g | 1,5 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
0,8 g
50 g (1 porcja):
0,4 g
|
0,8 g | 0,4 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
69,4 g
50 g (1 porcja):
34,7 g
|
69,4 g | 34,7 g |
- cukry |
100 g:
0,8 g
50 g (1 porcja):
< 0,5 g
|
0,8 g | < 0,5 g |
Błonnik |
100 g:
5,2 g
50 g (1 porcja):
2,6 g
|
5,2 g | 2,6 g |
Białko |
100 g:
9,0 g
50 g (1 porcja):
4,5 g
|
9,0 g | 4,5 g |
Sól |
100 g:
< 0,01 g
50 g (1 porcja):
< 0,01 g
|
< 0,01 g | < 0,01 g |
Magnez |
100 g:
91,6 mg (24% RWS)
50 g (1 porcja):
45,8 mg
|
91,6 mg (24% RWS) | 45,8 mg |
Cynk |
100 g:
1,8 mg (18% RWS)
50 g (1 porcja):
0,90 mg
|
1,8 mg (18% RWS) | 0,90 mg |
Chrom |
100 g:
7,5 µg (19% RWS)
50 g (1 porcja):
3,8 µg
|
7,5 µg (19% RWS) | 3,8 µg |