ikona menu

Sonko Finest Komosa Ryżowa Biała 300 g

Masa netto:300 g
Kod EAN:5902180180143
czas gotowania 15 minut czas gotowania 15 minut
naturalnie bezglutenowy naturalnie bezglutenowy
wartość energetyczna 362 kcal / 100 g wartość energetyczna 362 kcal / 100 g

Sonko Finest Komosa Ryżowa Biała 300 g

Sonko Finest stworzyliśmy z myślą o tych, którzy cenią naturalny smak, najwyższą jakość i świadome wybory. Nasza komosa pakowana jest luzem w kartoniku – bez plastikowych woreczków, bez zbędnych dodatków, bez mikroplastiku w żywności. To ekologiczne rozwiązanie, które wspiera redukcję odpadów i realnie zmniejsza ślad węglowy. Wybierając nasze opakowanie, wybierasz mniej plastiku, więcej natury – bez kompromisów w kwestii wygody czy trwałości produktu. Dodatkowo, opakowania zawierają system Smart Opening ułatwiający dozowanie i wysypywanie produktu.

Komosa ryżowa biała to znakomity wybór dla poszukiwaczy prostych i szybkich rozwiązań w kuchni. Komponuje się zarówno z pieczonymi warzywami, jak i słodkimi deserami. Charakteryzuje się delikatną konsystencją i orzechową nutą. Jest zaliczana do superfoods ze względu na bogactwo wartości odżywczych.

 

WYPRÓBUJ!

Sałatka z komosy ryżowej z pieczoną dynią, fetą i pestkami granatu

Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 100 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • 250 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g sera feta
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Dressing:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do podania:

  • świeża kolendra, pietruszka lub mięta
  • garść rukoli lub młodego szpinaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Komosę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą (to ważne – usuwa gorzki posmak), a następnie ugotuj w proporcji 1:2 (1 część komosy na 2 części wody) przez ok. 15 minut. Odstaw do przestudzenia.
  2. W międzyczasie dynię pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Przełóż na blachę, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i (opcjonalnie) kminem rzymskim. Piecz w 200°C przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
  3. W małej miseczce wymieszaj składniki dressingu – aż powstanie gładka emulsja.
  4. W dużej misce połącz wystudzoną komosę, upieczoną dynię, cebulę, pokruszoną fetę, granat oraz posiekane zioła. Wymieszaj z dressingiem.
  5. Na koniec dodaj rukolę (jeśli używasz) i delikatnie wymieszaj całość. Podawaj od razu lub po schłodzeniu.

 

Składniki: komosa ryżowa biała.
100 g
Wartość energetyczna
100 g: 1525 kJ / 362 kcal
1525 kJ / 362 kcal
Tłuszcz, w tym:
100 g: 6,6 g
6,6 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g: 0,7 g
0,7 g
Węglowodany, w tym:
100 g: 58 g
58 g
- cukry
100 g: 3,3 g
3,3 g
Błonnik
100 g: 8,1 g
8,1 g
Białko
100 g: 13,5 g
13,5 g
Sól
100 g: < 0,01 g
< 0,01 g

Podziel się z nami opinią na temat tego produktu



    Pola oznaczone (*) są wymagane