ikona menu

Sonko Finest Ryż 3 kolory z dzikim 300 g

Masa netto:300 g
Kod EAN:5902180120149
czas gotowania 20 minut czas gotowania 20 minut
naturalnie bezglutenowy naturalnie bezglutenowy
wartość energetyczna 353 kcal / 100 g wartość energetyczna 353 kcal / 100 g

Sonko Finest Ryż 3 kolory z dzikim 300 g

Sonko Finest stworzyliśmy z myślą o tych, którzy cenią naturalny smak, najwyższą jakość i świadome wybory. Nasz ryż pakowany jest luzem w kartoniku – bez plastikowych woreczków, bez zbędnych dodatków, bez mikroplastiku w żywności. To ekologiczne rozwiązanie, które wspiera redukcję odpadów i realnie zmniejsza ślad węglowy. Wybierając nasze opakowanie, wybierasz mniej plastiku, więcej natury – bez kompromisów w kwestii wygody czy t

3 kolory z dzikim to kompozycja łącząca delikatność ryżu parboiled, orzechowy smak ryżu czerwonego oraz chrupkość ryżu dzikiego. Razem tworzą trio gwarantujące unikalny smak i atrakcyjny wygląd każdego wyrafinowanego dania. Znakomicie sprawdzi się zarówno jako dodatek do ryb i mięs, jak i do faszerowanych warzyw np. bakłażana lub papryki.

WYPRÓBUJ!

Papryki faszerowane mięsem i ryżem 3 kolory z dzikim 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h 30 min

Składniki:

Podstawa:

  • 4 duże papryki (np. czerwone, żółte lub mix kolorów)
  • 100 g ryżu Sonko 3 kolory z dzikim
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody

Farsz:

  • 300 g mielonego mięsa (wołowe, drobiowe lub mieszane)
  • 1 mała cebula (posiekana w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu lub oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Do zapiekania:

  • 200 ml passaty pomidorowej (lub sosu pomidorowego)
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • (opcjonalnie) starty ser do posypania – mozzarella, parmezan, cheddar

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż: Przepłucz ryż Sonko 3 kolory, zalej 2 szklankami wody, dodaj sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Odstaw do przestudzenia.
  2. Przygotuj papryki: Odetnij górną część papryk (z „czapeczką”), usuń gniazda nasienne. W razie potrzeby lekko przytnij spód papryki, aby stabilnie stała (uważaj, by nie zrobić dziury).
  3. Zrób farsz: Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a po chwili mielone mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Po 2–3 minutach dodaj ugotowany ryż i wymieszaj farsz. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  4. Nadziewanie papryk: Wypełnij każdą paprykę farszem, lekko dociskając. Jeśli chcesz, posyp wierzch startym serem.
  5. Sos do pieczenia: W naczyniu do zapiekania wymieszaj passatę z wodą i ziołami. Ustaw w nim papryki (otworami do góry). Polej każdą odrobiną sosu, resztę wlej na dno naczynia.
  6. Pieczenie: Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w 180°C przez 35 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10–15 minut, aż ser się zarumieni (lub papryki lekko przypieką się z wierzchu).
  7. Dodatkowo możesz podać: jogurt naturalny z czosnkiem i koperkiem
Składniki: 80 % Ryż biały długoziarnisty – parboiled, 10 % ryż czerwony, 10 % ryż dziki.
100 g
Wartość energetyczna
100 g: 1498 kJ / 353 kcal
1498 kJ / 353 kcal
Tłuszcz, w tym:
100 g: 1,5 g
1,5 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g: 0,6 g
0,6 g
Węglowodany, w tym:
100 g: 77 g
77 g
- cukry
100 g: 0,6 g
0,6 g
Błonnik
100 g: 1,0 g
1,0 g
Białko
100 g: 7,4 g
7,4 g
Sól
100 g: < 0,01 g
< 0,01 g

Podziel się z nami opinią na temat tego produktu



    Pola oznaczone (*) są wymagane