ikona menu

Sonko Finest Ryż 3 kolory z jaśminowym 300 g

Masa netto:300 g
Kod EAN:5902180260142
czas gotowania 18 minut czas gotowania 18 minut
naturalnie bezglutenowy naturalnie bezglutenowy
wartość energetyczna 353 kcal / 100 g wartość energetyczna 353 kcal / 100 g

Sonko Finest Ryż 3 kolory z jaśminowym 300 g

Sonko Finest stworzyliśmy z myślą o tych, którzy cenią naturalny smak, najwyższą jakość i świadome wybory. Nasz ryż pakowany jest luzem w kartoniku – bez plastikowych woreczków, bez zbędnych dodatków, bez mikroplastiku w żywności. To ekologiczne rozwiązanie, które wspiera redukcję odpadów i realnie zmniejsza ślad węglowy. Wybierając nasze opakowanie, wybierasz mniej plastiku, więcej natury.

Ryż 3 kolory z jaśminowym to połączenie aromatycznych delikatnych ziaren ryżu jaśminowego z chrupkimi i wyrazistymi ziarnami ryżu czarnego i czerwonego. Taka mieszanka gwarantuje, ze każde danie zyska unikalny orientalny charakter i intrygujący wygląd. Porzuć kuchenne banały i wypróbuj czegoś naprawdę wyjątkowego!

WYPRÓBUJ!

Stir-fry z krewetkami i ryżem 3 kolory z jaśminowym

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Podstawa:

  • 100 g ryżu Sonko 3 kolory z jaśminowym
  • 2 szklanki wody
  • Szczypta soli

Krewetki i warzywa:

  • 200 g surowych krewetek (oczyszczonych, bez pancerzyków)
  • 1 mała marchewka (pokrojona w cienkie słupki lub plasterki)
  • 1/2 czerwonej papryki (w paski)
  • 1/2 cukinii (w półplasterki)
  • 1/2 czerwonej cebuli (w piórka)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego lub sezamowego)

Sos stir-fry:

  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego lub teriyaki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • Sok z 1/2 limonki
  • Szczypta chili (opcjonalnie)

Do podania:

  • Posiekana dymka lub szczypiorek
  • Nasiona sezamu
  • Cząstki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż: Wsyp ryż Sonko 3 kolory z jaśminowym do garnka, zalej 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 25 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
  2. Przygotuj sos stir-fry: W miseczce wymieszaj: sos sojowy, ostrygowy, olej sezamowy, miód, sok z limonki i ewentualnie chili.
  3. Smażenie krewetek: Rozgrzej dużą patelnię lub wok z 1 łyżką oleju. Dodaj czosnek i imbir, smaż kilka sekund, aż uwolnią aromat. Dorzuć krewetki i smaż ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Przełóż na talerz.
  4. Smażenie warzyw: Na tej samej patelni podsmaż warzywa przez ok. 4–5 minut, aż będą al dente. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
  5. Połącz składniki: Dodaj z powrotem krewetki, wlej sos stir-fry i całość dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze 1–2 minuty.
  6. Podanie: Przełóż na talerze, posyp sezamem i świeżą dymką. Podawaj z limonką.

Wskazówki:

  • Jeśli używasz mrożonych krewetek, wcześniej je rozmroź i osusz.
  • Możesz dodać inne warzywa, np. brokuły, groszek cukrowy lub grzyby.
  • Danie smakuje dobrze również na zimno – jako lunch do lunchboxa.

 

Składniki: 85 % ryż biały długoziarnisty – jaśminowy, 10 % ryż czerwony, 5 % ryż czarny.
100 g
Wartość energetyczna
100 g: 1498 kJ / 353 kcal
1498 kJ / 353 kcal
Tłuszcz, w tym:
100 g: 1,5 g
1,5 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g: 0,6 g
0,6 g
Węglowodany, w tym:
100 g: 77 g
77 g
- cukry
100 g: < 0,5 g
< 0,5 g
Błonnik
100 g: 1 g
1 g
Białko
100 g: 7,4 g
7,4 g
Sól
100 g: < 0,01 g
< 0,01 g

Podziel się z nami opinią na temat tego produktu



    Pola oznaczone (*) są wymagane