ikona menu

Sonko Finest Ryż Amerykański 300 g

Masa netto:300 g
Kod EAN:5902180170144
czas gotowania 15 minut czas gotowania 15 minut
naturalnie bezglutenowy naturalnie bezglutenowy
wartość energetyczna 354 kcal / 100 g wartość energetyczna 354 kcal / 100 g

Sonko Finest Ryż Amerykański 300 g

Sonko Finest stworzyliśmy z myślą o tych, którzy cenią naturalny smak, najwyższą jakość i świadome wybory. Nasz ryż pakowany jest luzem w kartoniku – bez plastikowych woreczków, bez zbędnych dodatków, bez mikroplastiku w żywności. To ekologiczne rozwiązanie, które wspiera redukcję odpadów i realnie zmniejsza ślad węglowy. Wybierając nasze opakowanie, wybierasz mniej plastiku, więcej natury – bez kompromisów w kwestii wygody czy trwałości produktu. Dodatkowo, opakowania zawierają system Smart Opening ułatwiający dozowanie i wysypywanie produktu.

Ryż amerykański to uniwersalna i chętnie wykorzystywana odmiana ryżu o śnieżnobiałych i smukłych ziarnach, które po ugotowaniu pozostają sypkie. Jest doskonały do dań głównych oraz jako składnik deserów.

WYPRÓBUJ!

Ryż amerykański z fasolą, kukurydzą i papryką

Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 150 g ryżu amerykańskiego Sonko
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub ok. 150 g ugotowanej)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (lub chili, jeśli lubisz ostre dania)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z limonki i świeża kolendra do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż amerykański przepłucz i odstaw na bok.
  2. Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę (pokrojoną w kostkę) i czosnek przez 2–3 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę oraz przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i kmin. Smaż, aż papryka lekko zmięknie.
  4. Wsyp surowy ryż, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  5. Zalej ciepłym bulionem (ok. 400 ml), przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  6. Po tym czasie dodaj fasolę i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5–10 minut, aż ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  7. Podawaj gorące – opcjonalnie skrop sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.
Składniki: ryż biały długoziarnisty.
100 g
Wartość energetyczna
100 g: 1504 kJ / 354 kcal
1504 kJ / 354 kcal
Tłuszcz, w tym:
100 g: 1,1 g
1,1 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g: 0,2 g
0,2 g
Węglowodany, w tym:
100 g: 78 g
78 g
- cukry
100 g: < 0,5 g
< 0,5 g
Błonnik
100 g: 0,6 g
0,6 g
Białko
100 g: 7,8 g
7,8 g
Sól
100 g: < 0,01 g
< 0,01 g

Podziel się z nami opinią na temat tego produktu



    Pola oznaczone (*) są wymagane