Sonko Finest Ryż Jaśminowy 300 g
Sonko Finest stworzyliśmy z myślą o tych, którzy cenią naturalny smak, najwyższą jakość i świadome wybory. Nasz ryż pakowany jest luzem w kartoniku – bez plastikowych woreczków, bez zbędnych dodatków, bez mikroplastiku w żywności. To ekologiczne rozwiązanie, które wspiera redukcję odpadów i realnie zmniejsza ślad węglowy. Wybierając nasze opakowanie, wybierasz mniej plastiku, więcej natury – bez kompromisów w kwestii wygody czy trwałości produktu. Dodatkowo, opakowania zawierają system Smart Opening ułatwiający dozowanie i wysypywanie produktu.
Ryż jaśminowy ma białe i smukłe ziarna. Charakteryzuje się delikatnym aromatem, przypominającym zapach kwiatów jaśminowych. Znakomicie sprawdzi się jako baza dań kuchni tajskiej, w duecie z warzywami, a także jako składnik puddingów.
Ryż Jaśminowy z linii Sonko Finest posiada certyfikat SRP i DNA.
Certyfikat SRP (Sustainable Rice Platform) to międzynarodowy standard zrównoważonej produkcji ryżu. Potwierdza, że ryż był produkowany w sposób przyjazny dla środowiska.
Certyfikat DNA potwierdza natomiast autentyczność i pochodzenie produktu na podstawie analizy DNA.
WYPRÓBUJ!
Ryż Jaśminowy z mango, ogórkiem i grillowanym kurczakiem
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Na bazę:
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 dojrzałe mango
- ½ długiego ogórka
- garść świeżej kolendry lub mięty
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub rzepakowego (opcjonalnie)
Na kurczaka:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- prażone orzeszki ziemne (niesolone)
- opcjonalnie: płatki chili, sos chili lub sriracha
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż jaśminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – powinien być lekki i sypki. Po ugotowaniu delikatnie przestudź i skrop sokiem z limonki.
- Zamarynuj kurczaka: połącz sos sojowy, miód, czosnek, imbir, odrobinę soli i pieprzu. Odstaw na 10–15 minut. Następnie usmaż lub zgrilluj na patelni, aż będzie złocisty i soczysty. Pokrój w plasterki.
- Obierz mango i pokrój w kostkę, ogórka pokrój w cienkie półplasterki lub słupki. Posiekaj świeże zioła.
- Ułóż składniki w misce: ryż jako bazę, na nim mango, ogórek, grillowany kurczak i zioła. Całość posyp orzeszkami i – jeśli lubisz pikantne smaki – dodaj kroplę sosu chili.
- Opcjonalnie: skrop olejem sezamowym dla dodatkowego aromatu.