ikona menu

Łosoś w sosie mango-curry

Łosoś w sosie mango-curry

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad?  Mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia od @foodbygracja 😊

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g czarnego ryżu SONKO
  • 2 filety z łososia (2 x 150 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, przyprawa curry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 dojrzałe mango (można też użyć pulpy mango z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie pół papryczki chili
  • trochę wody
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • 50 ml mleczka kokosowego lub śmietanki
  • szczypiorek

Przygotowanie:

1. Zacznij gotować ryż w osolonej wodzie – potrzebuje on 25 minut.

2. Jak ryż się gotuje, natrzyj filety z łososia 1 łyżką oliwy oraz solą i przyprawą curry. Piecz łososia w 190°C przez 15 minut.

3. Aby zrobić sos, w garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulkę, dodaj czosnek oraz chili i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj mango, wlej trochę wody oraz sos rybny i dopraw przyprawą curry. Gotuj ok 5 min, a na koniec wlej mleczko kokosowe i sok z limonki.

4. Na talerzu ułóż czarny ryż, na to łososia, polej sosem mango curry i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!