Facebook
SONKO - DBAJ O SIEBIE

wszystkie produkty
bezglutenowe Produkty: Kasza

  • Więcej
    Kasza

    jęczmienna perłowa

    Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1440 kJ / 340 kcal 721 kJ / 170 kcal 9%
    Tłuszcz, w tym:
    1,6 g 0,8 g 1%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym:
    66,0 g 33,0 g 13%
    -cukry 10,3 g 5,2 g 6%
    Błonnik 10,4 g 5,2 g  
    Białko 10,3 g 5,2 g 10%
    Sól <0,01 g <0,01 g <1%

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    Kasza jęczmienna perłowa, zwana również mazurską, to sortowane, obłuszczone, krojone i polerowane ziarna jęczmienia. Jęczmień jest najstarszą rośliną uprawną, znaną już w okresie neolitu. Kasza jęczmienna perłowa jest smaczna, delikatna i lekkostrawna. Kasza jęczmienna perłowa posiada niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest źródłem białka.

    Składniki:
    kasza jęczmienna mazurska (perłowa).

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1599 kJ 377 kcal 804 kJ 190 kcal 10%
    Tłuszcz, w tym: 3,1 g 1,6 g 2%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym: 76,1 g 38,1 g 15%
    -cukry 0,8 g 0,5 g <1%
    Błonnik 1,1 g 0,6 g
    Białko 10,7 g 5,4 g 11%
    Sól <0,01 g <0,01 g 0%
    Fosfor 270 mg (39%2))
    Magnez 110 mg (29%2))
    Żelazo 3,9 mg (28%2))
    Cynk 3,2 mg (32%2))

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.

    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcji kaszy.

    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 220 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    2) % referencyjnej wartości spożycia

    Więcej
    Kasza

    jaglana prażona

    Kasza jaglana prażona to drobne, okrągłe, obłuszczone ziarna prosa, jednego z najstarszych gatunków zbóż. Produkt cechuje niska zawartość cukru oraz wysoka zawartość fosforu i cynku. Kasza jaglana prażona stanowi źródło magnezu i żelaza. Prażenie kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na smak, zapach, a także konsystencję produktu, co w połączeniu z odpowiednim sposobem przygotowania sprawia, ze po ugotowaniu kasza pozostaje sypka, a jej charakterystyczny goryczkowy posmak znika. Produkt idealnie sprawdza się jako dodatek do dan głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami i zup mlecznych.

    Składniki: kasza jaglana prażona.

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1453 kJ / 344 kcal 729 kJ / 172 kcal 9%
    Tłuszcz, w tym:
    2,1 g 1,1 g 2%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym:
    66,0 g 33,0 g 13%
    -cukry 11,2 g 5,6 g 6%
    Błonnik 9,1 g 4,6 g  
    Białko 10,6 g 5,3 g 11%
    Sól <0,01g <0,01 g <1%

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    Kasza jęczmienna wiejska jest kaszą gruboziarnistą. Produkowana jest z obłuszczonych ziaren jęczmienia, poddanych procesowi krojenia, odsiewania i sortowania. Jęczmień jest prawdopodobnie najstarszą rośliną uprawną. Kasza jęczmienna wiejska jest smaczna i lekkostrawna.

    Składniki:
    kasza jęczmienna wiejska gruba.

    Więcej
    Kasza

    jęczmienna wiejska

  • Więcej
    Kasza

    jęczmienna w 6 minut

    Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1480 kJ / 350 kcal 741 kJ / 175 kcal 9%
    Tłuszcz, w tym:
    2,0 g 1,0 g 1%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym:
    0,7 g 34,0 g 13%
    -cukry 10,9 g 0,4 g <1%
    Błonnik 10,4 g 5,5 g  
    Białko 9,6 g 4,8 g 10%
    Sól <0,01 g <0,01 g <1%

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    Kasza jęczmienna w 6 minut produkowana jest z obłuszczonych ziaren jęczmienia, poddanych procesowi krojenia, odsiewania i sortowania. Tak przygotowana kasza jest następnie prażona, co znacznie skraca jej czas gotowania. Jest produktem „błyskawicznym” i smacznym.

    Składniki:
    kasza jęczmienna prażona błyskawiczna.

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1516 kJ / 358 kcal 759 kJ / 179 kcal 9%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 0,3 g 2%
    Węglowodany, w tym:
    68,3 g 34,2 g 13%
    -cukry 1,3 g 0,7 g 1%
    Błonnik 5,8 g 2,9 g  
    Białko 11,2 g 5,6 g 11%
    Sól <0,01 g <0,01 g <1%

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 125 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

     

    Więcej
    Kasza

    gryczana prażona

    Kasza gryczana prażona to ziarna gryki, poddane procesowi prażenia, sortowania i obłuszczania. Produkt posiada niską zawartość cukrów. Jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.  Kasza gryczana prażona ma charakterystyczny i wyrazisty smak.

    Składniki:
    kasza gryczana prażona.

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1483 kJ / 351 kcal 743 kJ / 176 kcal 9%
    Tłuszcz, w tym:
    2,9 g 1,5 g 1%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g 0,3 g 1%
    Węglowodany, w tym:
    65,0 g 32,5 g 13%
    -cukry 1,3 g 0,7 g 1%
    Błonnik 6,2 g 3,1 g  
    Białko 13,0 g 6,5 g 13%
    Sól <0,01 g <0,01 g <1%

    WS – Referencyjna Wartość Spożycia
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 125 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    Kasza gryczana w 6 minut to ziarna gryki poddane specjalnemu procesowi prażenia, dzięki któremu znacznie skraca się czas gotowania kaszy. Następnie uprażone ziarna są sortowane i obłuskiwane. Tak przygotowana kasza gryczana jest produktem „błyskawicznym” i smacznym. Produkt posiada niską zawartość tłuszczów i cukrów. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

    Składniki:
    kasza gryczana prażona błyskawiczna.

    Więcej
    Kasza

    gryczana w 6 minut

  • Więcej
    Kasza

    owsiana prażona pęczak

    Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1601 kJ / 380 kcal 803 kJ / 190 kcal 10%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g 0,5 g 2%
    Węglowodany, w tym: 62,5 g 31,3 g 12%
    -cukry 1,2 g 0,6 g 1%
    Błonnik 8,7 g 4,4 g  
    Białko 11,9 g 6,0 g 12%
    Sól <0,01 g <0,01 g 0%
    Potas 400 mg (20% 2))    
    Fosfor 340 mg (49% 2))    
    Magnez 160 mg (43%2))      
    Żelazo 3,9 mg (28% 2))    
    Mangan 4,5 mg (225% 2))

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.

    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.

    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 110 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    2) % referencyjnej wartości spożycia

    Kasza  owsiana prażona pęczak produkowana jest z całych, nierozdrobnionych ziaren owsa, poddanych sortowaniu, obłuszczeniu oraz prażeniu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, fosforu i magnezu. Posiada niską zawartością  cukrów. Jest źródłem potasu oraz żelaza. Doskonale komponuje się zarówno tradycyjnymi daniami mięsnymi jak i wegetariańskimi. Stanowi smaczny dodatek do zup, farszów i sałatek. Może być również serwowana na słodko, z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii.

    Składniki: prażona kasza owsiana pęczak.

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1420 kJ / 336 kcal 711 kJ / 168 kcal 8%
    Tłuszcz, w tym: 1,8 g 0,9 g 1%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym: 65,8 g 32,9 g 13%
    -cukry 0,9 g 0,5 g 1%
    Błonnik 10,0 g 5,0 g  
    Białko 9,1 g 4,6 g 9%
    Sól 0,01 g <0,01 g 0%
    Fosfor 130 mg (19% 2))    
    Magnez 58 mg (15% 2)    
    Żelazo 2,2 mg (16% 2))    
    Mangan 0,68 mg (34% 2))    

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.

    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.

    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 120 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    2) % referencyjnej wartości spożycia

    Więcej
    Kasza

    jęczmienna pęczak

    Kasza jęczmienna pęczak produkowana jest z całych, nierozdrobnionych ziaren jęczmienia, poddanych sortowaniu i obłuszczeniu. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Charakteryzuje się wysoką zawartością  błonnika pokarmowego.  Jest źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Doskonale komponuje się zarówno tradycyjnymi daniami mięsnymi jak i wegetariańskimi. Stanowi smaczny dodatek do zup, farszów i sałatek. Może być również serwowana na słodko, z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii.

    Składniki: kasza jęczmienna pęczak.

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza na 100 g na porcję 1) % RWS w porcji
    Wartość energetyczna 1435 kJ / 339 kcal 718 kJ / 170 kcal 10%
    Tłuszcz, w tym: 1,8 g 0,9 g 1%
    -kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g 1%
    Węglowodany, w tym: 65,6 g 32,8 g 13%
    -cukry 1,4 g 0,7 g 1%
    Błonnik 9,5 g 4,8 g  
    Białko 10,4 g 5,2 g 10%
    Sól <0,01 g <0,01 g 0%
    Potas 330 mg (17% 2))    
    Fosfor 210 mg (30% 2))    
    Magnez 98 mg (26%2))      
    Żelazo 2,7 mg (19% 2))    
    Cynk 1,7 mg (17% 2))    
    Mangan 2,9 mg (145% 2))

    RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.

    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji kaszy.

    1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 120 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

    2) % referencyjnej wartości spożycia

    Kasza pszenna pęczak produkowana jest  z całych, nierozdrobnionych ziaren pszenicy, poddanych sortowaniu i obłuszczeniu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Jest źródłem potasu, magnesu, żelaza, cynku i fosforu. Doskonale komponuje się zarówno tradycyjnymi daniami mięsnymi jak i wegetariańskimi. Stanowi smaczny dodatek do zup, farszów i sałatek. Może być również serwowana na słodko, z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii.

    Składniki: kasza pszenna pęczak.

    Więcej
    Kasza

    pszenna pęczak

Facebook