Strona główna
- /
- Produkty
- /
- Ryż
wszystkie produkty
bezglutenowe
Produkty: Ryż
-
Więcej
Ryż biały
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1504 kJ / 354 kcal 753 kJ / 177 kcal Tłuszcz, w tym: 0,8 g 0,4 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 79,5 g 39,8 g -cukry < 0,5 g <0,5 g Błonnik 0,9 g 0,5 g Białko 6,8 g 3,4 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Jest to produkt, który stanowi doskonałe uzupełnienie każdej potrawy – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Znany i lubiany Ryż biały Risana gości na stołach naszych klientów od wielu lat.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– uniwersalna odmianaSkładniki: ryż biały długoziarnisty.
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1517 kJ / 357 kcal 762 kJ / 180 kcal Tłuszcz, w tym: 1,0 g 0,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 78,7 g 39,4 g -cukry < 0,5 g <0,5 g Błonnik <0,5 g <0,5 g Białko 8,1 g 4,1 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
WięcejRyż amerykański
Ryż amerykański to uniwersalna i chętnie wykorzystywana w kuchni odmiana ryżu o śnieżnobiałych i smukłych ziarnach, które po ugotowaniu pozostają sypkie. Neutralny aromat ryżu amerykańskiego doskonale harmonizuje z rozmaitymi daniami mięsnymi oraz wegetariańskimi, a dzięki łagodnemu smakowi dobrze sprawdza się również jako składnik słodkich deserów. Chociaż ryż ma azjatyckie korzenie to w XVII w. powstały jego pierwsze uprawy także na terenie obu Ameryk. To właśnie stamtąd pochodzą najlepsze odmiany, które serwujemy Państwu jako ryż amerykański.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– delikatny smak
– śnieżnobiałe ziarnaSkładniki: ryż biały długoziarnisty
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1516 kJ / 357 kcal 761 kJ / 179 kcal Tłuszcz, w tym: 0,9 g 0,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 79,0 g 39,5 g -cukry <0,5 g <0,5 g Błonnik 0,7 g 0,4 g Białko 7,9 g 4,0 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż biały europejski to niezwykle popularna i uniwersalna odmiana białego ryżu długoziarnistego. Obłuszczony i wypolerowany ryż biały europejski charakteryzuje się niską zawartością ziaren kredowych, co pozytywnie wpływa na konsystencję produktu po ugotowaniu. Ugotowany ryż nabiera łagodnego aromatu, a jego neutralny i delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, warzywnymi, owocami morza oraz świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek i lekkich przystawek. Produkt posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– europejskie uprawy
– uniwersalna odmianaSkładniki: Ryż biały długoziarnisty
WięcejRyż biały europejski
-
Więcej
Ryż naturalny
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1523 kJ / 359 kcal 762 kJ / 180 kcal Tłuszcz, w tym: 3,0 g 1,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 0,3 g Węglowodany, w tym: 73,4 g 36,7 g -cukry 0,7 g 0,4 g Błonnik 2,4 g 1,2 g Białko 8,5 g 4,3 g Sól <0,01 g <0,01 g Fosfor 285 mg (41%**) 143 mg Magnez 105 mg (28%**) 52,5 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 125 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Ryż naturalny brązowy uznawany jest za jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu. Wszystko dlatego, że pozbawiony jest jedynie łuski wokół ziarna. Jego brązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, zawierających składniki mineralne m.in. magnez i fosfor. Ryż brązowy, cechujący się delikatnym, orzechowym smakiem, doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, a także dań wegetariańskich.
– produkt pełnoziarnisty
– źródło magnezu
– delikatnie orzechowy smakSkładniki: Ryż brązowy długoziarnisty (naturalny)
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1552 kJ / 366 kcal 778 kJ / 183 kcal Tłuszcz, w tym: 0,9 g 0,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 80,2 g 40,1 g -cukry < 0,5 g < 0,5 g Błonnik 0,7 g 0,4 g Białko 8,8 g 4,4 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
WięcejRyż basmati
Ryż basmati jest uważany za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpływa na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Starannie wyselekcjonowane ziarna wykwintnego ryżu basmati wchodzą w skład naszego bogatego portfolio produktów ryżowych. Oferujemy Państwu ryż basmati zarówno w wersji saute jak i w mieszankach z ryżem dzikim czy też komosą ryżową (quinoą) 3 kolory, które dodatkowo wzbogacają ten wyjątkowy produkt.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– migdałowo-orzechowy aromat
– śnieżnobiałe, smukłe ziarnaSkładniki: ryż biały długoziarnisty-basmati
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1493 kJ / 352 kcal 747 kJ / 176 kcal Tłuszcz, w tym: 1,2 g 0,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g Węglowodany, w tym: 77,8 g 38,9 g -cukry <0,5 g <0,5 g Błonnik 0,5 g 0,3 g Białko 7,2 g 3,6 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 125 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż biały okrągły to odmiana ryżu, którą można wykorzystać do przygotowania zarówno smacznych deserów jak i dań głównych. Dzięki kremowej konsystencji produkt ten świetnie nadaje się do przygotowania słodkich potraw, w tym ryżu mlecznego z ulubionymi dodatkami. Delikatna struktura okrągłych ziaren ryżu pozwala na wykorzystanie go także jako dodatek do zup. Ryż biały okrągły cechuje się subtelnym smakiem i delikatnym aromatem. Ponadto posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– kremowa konsystencjaSkładniki: Ryż biały okrągły
WięcejRyż biały okrągły
-
Więcej
Ryż basmati z dzikim
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1548 kJ / 365 kcal 777 kJ / 183 kcal Tłuszcz, w tym: 0,9 g 0,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 79,5 g 39,8 g -cukry < 0,5 g < 0,5 g Błonnik 1,0 g 0,5 g Białko 9,1 g 4,6 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 135 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż basmati z dzikim to doskonałe połączenie śnieżnobiałych ziaren ryżu basmati z ciemnobrązowymi ziarnami ryżu dzikiego. Ta atrakcyjna wizualnie i smakowo mieszanka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, a także niebanalny składnik sałatek.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– atrakcyjny smak i wyglądSkładniki: ryż biały długoziarnisty-basmati, ryż dziki (8%)
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1529 kJ / 360 kcal 765 kJ / 180 kcal Tłuszcz, w tym: 1,0 g 0,5 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g Węglowodany, w tym: 79,2 g 39,6 g -cukry < 0,5 g <0,5 g Błonnik 0,8 g 0,4 g Białko 8,2 g 4,1 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
WięcejRyż jaśminowy
W naszej bogatej ofercie ryżu nie mogło zabraknąć ryżu jaśminowego. Pochodzi on z Półwyspu Indochińskiego. Charakteryzuje się delikatnym aromatem, przypominającym zapach kwiatów jaśminowych. Ma białe, delikatne i smukłe ziarna. Stanowi świetny dodatek zarówno do dań głównych w wersji wytrawnej i na słodko, a także doskonałe uzupełnienie deserów i sałatek.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– delikatny aromat
– białe, smukłe ziarnaSkładniki: ryż biały długoziarnisty-jaśminowy
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1551 kJ / 365 kcal 777 kJ / 183 kcal Tłuszcz, w tym: 1,1 g 0,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 80,5 g 40,3 g -cukry 0,5 g 0,3 g Błonnik 1,1 g 0,6 g Białko 7,8 g 3,9 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż parboiled jest ryżem białym, długoziarnistym poddanym specjalnemu procesowi działania pary wodnej. Parabolizacja powoduje przenikanie składników odżywczych z okrywy ziarna do jego wnętrza. Także dzięki niej ziarna nie kleją się po ugotowaniu. Ryż parboiled posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów, doskonale sprawdza się jako zamiennik kasz czy ziemniaków w daniach głównych.
– niska zawartość tłuszczu
– niska zawartość cukrów
– nie klei się po ugotowaniu
– charakterystyczna barwaSkładniki: ryż biały długoziarnisty – preparowany termicznie (parboiled)
WięcejRyż parboiled
-
Więcej
Ryż parboiled z dzikim
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1548 kJ / 365 kcal 792 kJ / 183 kcal Tłuszcz, w tym: 1,1 g 0,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 79,8 g 39,9 g -cukry 0,6 g 0,3 g Błonnik 1,4 g 0,7 g Białko 8,2 g 4,1 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 110 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż parboiled z dzikim to wyśmienite połączenie złocistych ziaren ryżu parboiled z ciemnobrązowymi ziarnami ryżu dzikiego. Mieszanka jest atrakcyjnym dodatkiem do wykwintnych potraw. Doskonale sprawdza się jako uzupełnienie sałatek i dań głównych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjnym wyglądem.
– niska zawartość tłuszczu
– niska zawartość cukrów
– atrakcyjna wizualnie mieszanka
– nie klei się po ugotowaniuSkładniki: Ryż biały długoziarnisty – preparowany termicznie (parboiled), ryż dziki (8%)
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1496 kJ / 354 kcal 748 kJ / 177 kcal Tłuszcz, w tym: 3,2 g 1,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g 0,5 g Węglowodany, w tym: 70,0 g 35,0 g -cukry 1,2 g 0,6 g Błonnik 4,8 g 2,4 g Białko 8,8 g 4,4 g Sól <0,01 g <0,01 g Magnez 93,6 mg (25%**) 46,8 mg Cynk 1,9 mg (19%**) 0,95 mg Chrom 10 µg (25%**) 5,0 µg Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
WięcejRyż czerwony
Ryż czerwony stanowi cenne uzupełnienie innych odmian ryżu. Ze względu na delikatny słodki smak i charakterystyczną dla pełnoziarnistego ryżu brązowego orzechową nutę doskonale komponuje się ze słodkimi deserami oraz słonymi daniami. Swój niepowtarzalny czerwony kolor zawdzięcza naturalnemu pigmentowi znajdującemu się w osłonie ziarna. Pełnoziarnisty ryż czerwony posiada nie tylko oryginalny smak i aromat, jest również bardziej sypki i mniej kleisty w porównaniu do tradycyjnego ryżu białego. Ryż czerwony posiada niską zawartość cukru.
– produkt pełnoziarnisty
– źródło magnezu i cynku
– niska zawartość cukrów
– źródło błonnika pokarmowego
– delikatny, orzechowy smak – niepowtarzalna barwaSkładniki: ryż czerwony pełnoziarnisty.
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1530 kJ / 361 kcal 767 kJ / 180 kcal Tłuszcz, w tym: 1,3 g 0,7 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g Węglowodany, w tym: 77,8 g 38,9 g -cukry 0,6 g 0,3g Błonnik 2,5 g 1,3 g Białko 8,2 g 4,1 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż 3 kolory to mieszanka trzech odmiany ryżu o naturalnie kolorowych ziarnach. To wyśmienita kompozycja złocistego ryżu parboiled z dodatkiem ryżu czerwonego i czarnych ziaren ryżu dzikiego. Stanowi atrakcyjny dodatek do wykwintnych dań. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek do kolorowych sałatek. Świetnie prezentuje się na talerzu i doskonale smakuje! Posiada także niską zawartość tłuszczu i cukrów.
– niska zawartość tłuszczu i niska zawartość cukrów
– unikalne połączenie smakowe
– atrakcyjny wizualnie mix
– mieszanka naturalnie kolorowych ziarenSkładniki: Ryż biały długoziarnisty – preparowany termicznie (parboiled), ryż czerwony pełnoziarnisty (11%), ryż dziki (10%).
WięcejRyż 3 kolory
-
Więcej
Ryż risotto
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1513 kJ / 357 kcal 761 kJ / 179 kcal Tłuszcz, w tym: 1,1 g 0,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g Węglowodany, w tym: 78,9 g 39,5 g -cukry <0,5 g <0,5 g Błonnik 0,9 g 0,5 g Białko 7,3 g 3,7 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 150 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
Ryż biały średnioziarnisty Carnaroli to serce prawdziwego, włoskiego risotto! Uważany za najlepszą odmianę ryżu do przygotowania tej klasycznej potrawy. Charakteryzuje się średnimi ziarnami, które po ugotowaniu mają miękką, zwartą i aksamitną konsystencję.
– aksamitna konsystencja
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrówSkładniki: Ryż biały średnioziarnisty – Carnaroli.
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1488 kJ / 351 kcal 747 kJ / 176 kcal Tłuszcz, w tym: 1,1 g 0,6 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g Węglowodany, w tym: 79,0 g 39,5 g -cukry <0,5 g <0,5 g Błonnik 0,5 g 0,3 g Białko 5,9 g 3,0 g Sól <0,01 g <0,01 g Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 135 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
WięcejRyż sushi
Ryż sushi to ryż biały okrągły, który po ugotowaniu ma miękką, lepką i aksamitną konsystencję. Dzięki temu łatwo można formować z niego sushi i cieszyć się jego wyśmienitym smakiem. Ryż do sushi posiada niską zawartość tłuszczu i i nie zawiera cukrów.
– kleista konsystencja
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrówSkładniki: Ryż biały okrągły.
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1529 kJ / 361 kcal 765 kJ / 181 kcal Tłuszcz, w tym: 1,6 g 0,8 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,2 g Węglowodany, w tym: 71,7 g 35,9 g -cukry 1,5 g 0,8 g Błonnik 4,6 g 2,3 g Białko 12,6 g 6,3 g Sól 0,01 g <0,01 g Magnez 93,0 mg (25%**) 46,5 mg Cynk 3,7 mg (37%**) 1,9 mg Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Ryż dziki to odmiana ryżu o bardzo długich, ciemnobrązowych ziarnach i orzechowym smaku. Jest on trawą wodną rosnącą na pograniczu USA i Kanady. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakoszy i elementem wykwintnych dań. Ryż dziki jest też źródłem błonnika pokarmowego i białka.
– źródło błonnika pokarmowego i białka
– orzechowy aromat
– źródło magnezu
– niska zawartość tłuszczu
– niska zawartość cukrów
– wysoka zawartość cynku
– zbiory z pogranicza USA i KanadySkładniki: ryż dziki.
WięcejRyż dziki
-
Więcej
Ryż czarny jaśminowy
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g na porcję* Wartość energetyczna 1480 kJ / 350 kcal 742 kJ / 176 kcal Tłuszcz, w tym: 3,6 g 1,8 g -kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g 0,6 g Węglowodany, w tym: 66,5 g 33,3 g -cukry < 0,5 g < 0,5 g Błonnik 8,6 g 4,3 g Białko 8,7 g 4,4 g Sól <0,01 g <0,01 g Magnez 99,3 mg (26%**) 49,7 mg Cynk 1,9 mg (19%**) 0,95 mg Chrom 19 µg (48%**) 9,5 µg Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 107 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Niepowtarzalna barwa, orzechowy aromat i źródło składników odżywczych – to wszystko charakteryzuje ryż czarny jaśminowy. Uznawany za najzdrowszą odmianę ryżu, ryż czarny jaśminowy zwany jest też „zakazanym”, gdyż jak głoszą starożytne legendy, ze względu na swoje wartości odżywcze trafiał jedynie na stół cesarza i był niedostępny dla ogółu społeczeństwa. Ryż czarny jaśminowy polecany jest zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów na bazie mleka i owoców. Świetnie komponuje się z owocami morza, rybami mięsami i stanowi doskonałą bazę do sałatek. Jest źródłem magnezu i cynku. Posiada też wysoką zawartość chromu i błonnika pokarmowego. Nie zawiera cukrów.
– źródło magnezu i cynku
– wysoka zawartość chromu
– wysoka zawartość błonnika pokarmowego
– nie zawiera cukrów
– niepowtarzalna barwa i aromatSkładniki: ryż czarny jaśminowy.
-
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g Wartość energetyczna 1504 kJ / 354 kcal Tłuszcz, w tym: 0,8 g -kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g Węglowodany, w tym: 79,5 g -cukry < 0,5 g Błonnik 0,9 g Białko 6,8 g Sól <0,01 g WięcejRyż biały długoziarnisty
Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Jest to produkt, który stanowi doskonałe uzupełnienie każdej potrawy – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Znany i lubiany Ryż biały Risana gości na stołach naszych klientów od wielu lat.
– niska zawartość tłuszczu
– nie zawiera cukrów
– uniwersalna odmiana
– duże, rodzinne opakowanieSkładniki: ryż biały długoziarnisty