Komosa ryżowa biała po ugotowaniu wyróżnia się kremową barwą i delikatniejszym smakiem w porównaniu do innych odmian komosy ryżowej. Jest uznawana za superfood dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. Stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety, w tym wegetariańskiej.
Czym charakteryzuje się komosa ryżowa?
Wszechstronność w kuchni
Biała komosa ryżowa jest niezwykle wszechstronna i może zastąpić ryż lub kaszę w wielu potrawach. Oto kilka sposobów, w jaki można ją wykorzystać:
Komosa ryżowa biała to wyjątkowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jej delikatny smak, kremowa konsystencja i bogactwo składników odżywczych czynią ją idealnym wyborem dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Dodaj białą quinoę do swojej diety i ciesz się jej licznymi korzyściami zdrowotnymi.
100 g | 50 g (1 porcja) | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1478 kJ / 351 kcal
50 g (1 porcja):
741 kJ / 176 kcal
|
1478 kJ / 351 kcal | 741 kJ / 176 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
6,2 g
50 g (1 porcja):
3,1 g
|
6,2 g | 3,1 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
0,8 g
50 g (1 porcja):
0,4 g
|
0,8 g | 0,4 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
54,1 g
50 g (1 porcja):
27,1 g
|
54,1 g | 27,1 g |
- cukry |
100 g:
2,6 g
50 g (1 porcja):
1,3 g
|
2,6 g | 1,3 g |
Błonnik |
100 g:
13,3 g
50 g (1 porcja):
6,7 g
|
13,3 g | 6,7 g |
Białko |
100 g:
13,1 g
50 g (1 porcja):
6,6 g
|
13,1 g | 6,6 g |
Sól |
100 g:
< 0,01 g
50 g (1 porcja):
< 0,01 g
|
< 0,01 g | < 0,01 g |
Potas |
100 g:
755 mg (38% RWS)
50 g (1 porcja):
378 mg
|
755 mg (38% RWS) | 378 mg |
Magnez |
100 g:
193 mg (51% RWS)
50 g (1 porcja):
96,5 mg
|
193 mg (51% RWS) | 96,5 mg |
Żelazo |
100 g:
4,1 mg (29% RWS)
50 g (1 porcja):
2,1 mg
|
4,1 mg (29% RWS) | 2,1 mg |
Cynk |
100 g:
3,3 mg (33% RWS)
50 g (1 porcja):
1,7 mg
|
3,3 mg (33% RWS) | 1,7 mg |
Chrom |
100 g:
10 µg (26% RWS)
50 g (1 porcja):
5,0 µg
|
10 µg (26% RWS) | 5,0 µg |