Pieczywo lekkie pełnoziarniste polecane jest nie tylko osobom, które powinny trzymać się diety z niskim indeksem glikemicznym, ale wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje dobre samopoczucie i dietę. Jedna kromka to zaledwie 23 kcal. Stanowi źródło żelaza, magnezu, cynku i chromu.
Oprócz błonnika gryczanego, wspomagającego prawidłową pracę jelit, w składzie znajduje się także mąka gryczana. Gryka jest jednym z naszych lokalnych superfoods. Jest ona bowiem doskonałym źródłem białka, zawiera też spore ilości aminokwasów egzogennych, które człowiek musi pobierać z pokarmem. Można w niej znaleźć również sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawiera ona także minerały takie jak miedź, fosfor czy potas.
100 g | ||
---|---|---|
Wartość energetyczna |
100 g:
1477 kJ / 349 kcal
|
1477 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
100 g:
1,3 g
|
1,3 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
100 g:
0,3 g
|
0,3 g |
Węglowodany, w tym: |
100 g:
69,2 g
|
69,2 g |
- cukry |
100 g:
0,8 g
|
0,8 g |
Błonnik |
100 g:
11.6 g
|
11.6 g |
Białko |
100 g:
9,4 g
|
9,4 g |
Sól |
100 g:
1,0 g
|
1,0 g |
Magnez |
100 g:
99,8 mg (27% RWS*)
|
99,8 mg (27% RWS*) |
Żelazo |
100 g:
2,4 mg (17% RWS*)
|
2,4 mg (17% RWS*) |
Cynk |
100 g:
2,7 mg (27% RWS*)
|
2,7 mg (27% RWS*) |
Chrom |
100 g:
14 µg (35% RWS*)
|
14 µg (35% RWS*) |