ikona menu

Komosa ryżowa biała 200 g

Masa netto:200 g
Kod EAN:5902180630105
źródło białka źródło białka
wysoka zawartość błonnika wysoka zawartość błonnika
wysoka zawartość magnezu wysoka zawartość magnezu

Komosa ryżowa biała 200 g

Komosa ryżowa biała po ugotowaniu wyróżnia się kremową barwą i delikatniejszym smakiem w porównaniu do innych odmian komosy ryżowej. Jest uznawana za superfood dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym. Stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety, w tym wegetariańskiej.

Czym charakteryzuje się komosa ryżowa?

  • Źródło białka – idealne dla osób dbających o zdrową dietę i aktywność fizyczną.
  • Niska zawartość cukrów – korzystna dla osób monitorujących poziom cukru we krwi.
  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego – wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
  • Bogactwo składników mineralnych – quinoa zawiera potas, magnez, cynk, żelazo i chrom, które są kluczowe dla zdrowia.

Wszechstronność w kuchni

Biała komosa ryżowa jest niezwykle wszechstronna i może zastąpić ryż lub kaszę w wielu potrawach. Oto kilka sposobów, w jaki można ją wykorzystać:

  • Dania mięsne i wegetariańskie – wzbogaca je o składniki mineralne i wyjątkowy smak.
  • Sałatki – dodaje chrupkości i unikalnego smaku.
  • Zupy i zapiekanki – jako pożywny i smaczny składnik.
  • Słodkie desery i koktajle – zdrowe i pyszne urozmaicenie diety.

Komosa ryżowa biała to wyjątkowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jej delikatny smak, kremowa konsystencja i bogactwo składników odżywczych czynią ją idealnym wyborem dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Dodaj białą quinoę do swojej diety i ciesz się jej licznymi korzyściami zdrowotnymi.

Składniki: komosa ryżowa biała.
100 g 50 g (1 porcja)
Wartość energetyczna
100 g: 1478 kJ / 351 kcal
50 g (1 porcja): 741 kJ / 176 kcal
1478 kJ / 351 kcal 741 kJ / 176 kcal
Tłuszcz, w tym:
100 g: 6,2 g
50 g (1 porcja): 3,1 g
6,2 g 3,1 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g: 0,8 g
50 g (1 porcja): 0,4 g
0,8 g 0,4 g
Węglowodany, w tym:
100 g: 54,1 g
50 g (1 porcja): 27,1 g
54,1 g 27,1 g
- cukry
100 g: 2,6 g
50 g (1 porcja): 1,3 g
2,6 g 1,3 g
Błonnik
100 g: 13,3 g
50 g (1 porcja): 6,7 g
13,3 g 6,7 g
Białko
100 g: 13,1 g
50 g (1 porcja): 6,6 g
13,1 g 6,6 g
Sól
100 g: < 0,01 g
50 g (1 porcja): < 0,01 g
< 0,01 g < 0,01 g
Potas
100 g: 755 mg (38% RWS)
50 g (1 porcja): 378 mg
755 mg (38% RWS) 378 mg
Magnez
100 g: 193 mg (51% RWS)
50 g (1 porcja): 96,5 mg
193 mg (51% RWS) 96,5 mg
Żelazo
100 g: 4,1 mg (29% RWS)
50 g (1 porcja): 2,1 mg
4,1 mg (29% RWS) 2,1 mg
Cynk
100 g: 3,3 mg (33% RWS)
50 g (1 porcja): 1,7 mg
3,3 mg (33% RWS) 1,7 mg
Chrom
100 g: 10 µg (26% RWS)
50 g (1 porcja): 5,0 µg
10 µg (26% RWS) 5,0 µg

Podziel się z nami opinią na temat tego produktu



    Pola oznaczone (*) są wymagane