ikona menu

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Ciasteczka owsiane z rodzynkami
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Kalorie: 1 porcja (2 ciasteczka) – 115 kcal
  • Składniki:
    • Płatki owsiane górskie Sonko 4 łyżki (45 g)
    • Mąka owsiana 4 łyżki (40 g)
    • Jajko 1 sztuka (55 g)
    • Rodzynki 1 łyżka (10 g)
    • Słonecznik bez łusek 1 łyżka (10 g)
    • Erytrytol 4 łyżki (40 g)

Fit deser w 20 minut? Czemu nie! Serwujemy Wam wyjątkowy przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami! Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy w pracy. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

  1. Umieść rodzynki w naczyniu i zalej wrzątkiem, następnie odsącz na sitku i drobno posiekaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
  3. W misce wymieszaj erytrytol, płatki owsiane, mąkę, rodzynki, jajko i nasiona słonecznika.
  4. Całość mieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej lekko klejącej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  5. Przy użyciu łyżki formuj ciasteczka i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Po 12 minutach sprawdź, czy ciastka nie przypalają się i nie przywierają do blachy. Wyciągnij je, gdy zobaczysz, że zaczęły się rumienić.

Smacznego!