- Czas przygotowania: 20 minut
- Liczba porcji: 4
- Kalorie: 1 porcja (2 ciasteczka) – 115 kcal
- Składniki:
- Płatki owsiane górskie Sonko 4 łyżki (45 g)
- Mąka owsiana 4 łyżki (40 g)
- Słonecznik bez łusek 1 łyżka (10 g)
Fit deser w 20 minut? Czemu nie! Serwujemy Wam wyjątkowy przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami! Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy w pracy. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.
- Umieść rodzynki w naczyniu i zalej wrzątkiem, następnie odsącz na sitku i drobno posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
- W misce wymieszaj erytrytol, płatki owsiane, mąkę, rodzynki, jajko i nasiona słonecznika.
- Całość mieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej lekko klejącej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Przy użyciu łyżki formuj ciasteczka i nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Po 12 minutach sprawdź, czy ciastka nie przypalają się i nie przywierają do blachy. Wyciągnij je, gdy zobaczysz, że zaczęły się rumienić.
Smacznego!